2016. április 6., szerda

Kedves Ferenc pápa!



Tudjuk, hogy a gyerekek nem köntörfalaznak, kimondják, amit gondolnak, és persze habozás nélkül felteszik a legnehezebb kérdéseket is. Kérdéseiket nem hagyhatjuk figyelmen kívül, azok közvetlenek, egyértelműek, és néha nyersek is. Ferenc pápa rendkívül nyitottan, a gyermekek nyelvén válaszol a neki feltett kérdésekre, vonatkozzanak azok az eddigi életútjára vagy vallási ismeretekre.

26 országból 259 (rajzzal és fényképpel ellátott) levél  érkezett a Szentatyához. Amikor átolvasta az összeset, így szólt: „Ezek ám a kemény kérdések!”

A 10 éves, portugáliai João azt kérdezte Ferenc pápától, hogy mit érez, amikor gyermekekkel találkozik. „...Mindig nagy gyöngédséget és szeretetet érzek irántuk, de nemcsak ezt. Valójában akkor, amikor egy olyan gyermekre nézek,  mint például te, érzem, hogy a szívemben nagy remény ébred, mert a gyermekekben a jövőt látom...”

„Kedves Ferenc pápa! Meghalt családtagjaink láthatnak minket a mennyből?” – kérdezte a 9 éves Emil a Dominikai Köztársaságból. „Kedves Emil! Biztos lehetsz abban, hogy látnak téged. (…) Te nem látod őket, de amikor Isten megengedi, ők látnak minket, legalábbis életünk bizonyos pillanataiban. Nincsenek távol tőlünk, ugye tudod? Imádkoznak értünk, és szeretettel vigyáznak ránk...”

A 8 éves, kanadai Ryan azt kérdezte a Szentatyától, hogy mit csinált Isten, mielőtt a világot teremtette. „A teremtésben ott van a szépség, Isten végtelen, örök gyöngédsége és irgalma. Isten elkezdett valamit megalkotni, amikor megteremtette a világot. Ha azonban azt mondanám neked, hogy Isten nem csinált semmit a világ teremtése előtt, tévednék. Valójában Isten teremtette az időt is, vagyis az előtt-öt és a után-t. De nem akarlak összezavarni ezekkel a szavakkal. Gondold el így: Mielőtt bármit is teremtett volna Isten, szeretett. Ezt csinálta Isten: szeretett. Ő mindig szeret. Isten maga a szeretet. Így amikor Isten elkezdte megteremteni a világot, egyszerűen kifejezte a szeretetét. De mielőtt bármit is tett volna, Isten szeretet volt és szeretett.”

Íme még néhány kérdés a sok közül:
  • A nagyapám, aki nem katolikus, de semmi rosszat nem tenne, ha meghal a mennybe fog jutni? (Ivan 13 éves, Kína)
  • Ha Isten annyira szeret bennünket és nem akarja, hogy szenvedjünk, akkor miért nem győzte le az ördögöt? (Alejandra, 9 éves, Peru)
  • Miért választotta Jézus ezt a 12 apostolt, és nem másokat? (Juan Pablo, 10 éves, Argentína)
  • Pápaként mindenki apukájának érzed magad? (Clara, 11 éves, Írország)
  • Mi volt a legnehezebb döntésed a hitért vállalt küldetésed során? (Tom, 8 éves, Egyesült Királyság)
  • Ha tehetnél egy csodát, mi lenne az? (William, 7 éves, Amerikai Egyesült Államok)
  • Hol szeretsz a leginkább imádkozni és miért? (Josephine, 8 éves, Egyesült Királyság)
  • A pápai munkádban mitől vagy boldog? (Judith, 9 éves, Belgium)

A gyerekek születésüktől fogva tanulják a világot, próbálják megérteni, eligazodni benne. Ehhez elengedhetetlen a felnőttek segítsége. Ferenc pápa a gyermekek iránti mély szeretetéről, megbecsüléséről tesz tanúságot ebben a kötetben. Miután válaszolt minden kérdésre, és alaposan áttanulmányozta a neki készített szebbnél szebb színes rajzokat, így szólt: „Csodálatos válaszolni a gyerekek kérdéseire, de itt kellett volna lenniük mellettem, mindnyájuknak.”

Csuti-Mátyás Zsófia 

A Kedves Ferenc pápa! című könyv megvásárolható a Martinus Könyvesboltban.