2015. május 26., kedd

Pár percnyi csönd hasznosan

A kisgyermekes szülők szeretik a csendet. Nagyon! Ezt tapasztalatból tudom. Mégis mit tegyünk a gyerekekkel, amikor a végtelen zsibongásból szeretnénk egy kicsit kiszállni? A szekrénybe vagy az ágyneműtartóba mégsem zárhatjuk őket! A különféle helyekre történő bezárásnál csak egy fokkal jobb megoldás, hogy leültetjük őket a televízió vagy a számítógép elé. Néhány mesébe belekukkantva bizton állíthatom, nem szolgálják a gyermekek fejlődését, sőt… Természetesen, vannak olyan gyerekeknek szánt, mesekeretbe illesztett történetek is, amelyek segítségével, értelmi szintjüknek megfelelően ismerhetik meg például katolikus hitünk legfontosabb tanításait. Webáruházunkban több ilyen film is található. >>>

Mivel szerezzünk akkor mégis egy kis nyugalmat magunknak? Hogyan teremtsünk időt arra, hogy elintézzünk egy-egy telefont (a gyermek állandó kérdései nélkül) vagy átbeszéljük házastársunkkal a napi eseményeket, a gondokat, a terveket? A pár nyugodt pillanat eléréséhez egy viszonylag régi módszerhez folyamodhatunk, amihez csak egy rajzokkal teli füzet és néhány színes ceruza szükséges. Igen, a kifestőkönyvről van szó!

Természetesen, a kicsinek itt is lesznek kérdései, de sokkal kevesebb, mintha semmivel sem kötné le magát. Ügyeljünk arra, hogy a ceruzák hegyesek legyenek, mivel ezek faragása is kibillentheti a szülőket a társalgás menetéből. A gyermek részéről fontos kérdés, hogy a kép egyes részletei milyen színűek legyenek. Ez valóban gondot okozhat és gondolkodásra késztetheti a szülőt is, de erre is van megoldás! Olyan kifestőkönyvre van szükség, amelyben megtalálható a kiszínezésre váró ábra színes megfelelője is. Ebben az esetben a gyermek kérdésére akár ez is válaszolhatjuk: – Nézd meg kérlek, milyen a színe az eredeti rajzon!

A pár perces, nyugodt beszélgetés végén, amikor már a gyermek színes ceruzái alatt is életre kel a rajz, mi is odaülhetünk mellé és segíthetünk neki a színezésben. Apropó. Tudta, hogy kifejezetten felnőttek részére is készülnek kifestőkönyvek? Talán azért, mert örök gyerekek vagyunk, még felnőttként is? A lényeg, színezni jó gyermeknek és felnőttnek egyaránt! 

Teklits Tamás

•     •     •

Bővebb információt a kiadványok címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése