2015. február 11., szerda

Orvosság a fáradtságra

Napjainkban sok fizikai és lelki teher nehezedik az emberekre. Emiatt sokan erőtlennek, fásultnak érzik magukat, mert nem férnek hozzá ahhoz a támogató erőhöz, amit a hitük által elérhetnének. Gyökössy Endre könyve a fáradtság tünetét járja körül, rávilágítva az okokra és megvilágítva a kiutat. „A fáradtság is lehet szövődmény. Rendszerint annak, hogy valami elintézetlen ügy van az életünkbe, amit félretettünk, nem intéztünk el. Csodálatos mély kút az emberi lélek, hihetetlen sok mindent bele lehet dobálni, és azt hisszük, hogy ott elintézést nyernek. Pedig nem: onnan valahogy, valamiképpen előjönnek a dolgok. Nem tréfa ez, komoly dolog.”

A mai ember tévedése, hogy az Istent és az értékeket önmagán kívül keresi, és a pillanatnyi kielégülések illúziójába menekül. Ezek az alkalmi győztes érzések azonban illékonyak és az üresség, vagy az újabb tárgy/hírnév/pozíció megszerzésének sürgető érzése követi. Az író megfogalmazásában így hangzik: „Nincs nagyobb súly, mint az üresség! Nincs nagyobb valami, mint a semmi, ami alatt össze lehet roppanni, ha az belül van. Ha bennünk nem a mi Urunk és Gazdánk van, ha szívünkben nincs jelen az élő Jézus Krisztus, akkor oda más kerül be, mert az űr nem bírja ki önmagát, oda valami beszív. Csak az a kérdés, hogy mit?! Vagy kit? – S ebbe halálosan el lehet fáradni.”

A valódi lelki stabilitás helyreállítása a valódi értékek felismerése és a lelki ajándékok gyűjtése által érhető el. Az író szavaival. „Tapasztalataim alapján mégis elmondhatom: a szeretet a lélek levegője, oxigénje, amely nélkül szinte megfullad az ember. Talán minden mást jobban tud nélkülözni bárki, mint a szeretetet... Azt tapasztalom, hogy szinte mindent ki lehet bírni, ha valakitől, valahonnan szeretetet kap az ember. És minden kibírhatatlanná válik, még a gazdag, komfortos élet is, ha a szeretet hiányzik.”

A könyv második felében a kapcsolatainkban felbukkanó negatív tendenciákra világít rá az író, és meghatározza a pozitív hűség öt alapelemét, ami nem más, mint: „becsületesség, átlátszóság, önzetlenség, bátorság, bizalom”.

A lelki megkönnyebbülés felé a legrövidebb út az Istenbe vetett hit felélesztése. Amint sikerül napi rutinunkba beilleszteni az imát, gyakorolni a szeretetet, megélni a hálát, egyre kiegyensúlyozottabbá válhatunk. Lehetőségünk nyílik rá, hogy újra megtaláljuk azt a középpontot, amely örök erőforrásként a rendelkezésünkre áll, és újra ráleljünk isteni küldetésünkre.

Gyöpösné M. Flóra (Könyvszerdánk olvasója)

•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése