2015. június 11., csütörtök

A szerelem dinamikája

Kisgyermekes anyuka lévén érdeklődve fogtam kezembe a Szent István Társulat családtervezéssel, pontosabban a Rötzer-féle természetes fogamzásszabályozással foglalkozó kiadványát: Maria Eisl, Andreas Laun: A szerelem dinamikája. Parázs vitákat tudnak szítani a gyermekvállalással kapcsolatos témák, etikai kérdéseket vetnek fel a védekezés vagy a mesterséges megtermékenyítés különböző formái. Ezekről szinte mindenkinek van véleménye, állást foglal az Egyház, ahogy a magánember is. Az Egyház által is támogatott Rötzer-féle módszerről semmit sem tudtam.

A könyv szerzői – kutatási eredmények alapján – állítják, természetes fogamzásszabályozással jelentősen csökkenteni lehetne a válások számát. A Rötzer-féle tüneti-hőmérőzéses módszerről van szó, amely kezdetben német nyelvterületen volt csak ismert, ma már világszerte számos oktató segít elsajátítani ezt a módszert. „A termékenység legfontosabb jele (tüneti) a hüvelyből távozó nyálkás váladék, vagyis a méhnyaknyák, amely a méhnyakban termelődik. Rendszeres megfigyeléssel minden nő meg tudja tanulni, hogy a nyák alapján eldöntse, termékeny-e. Az ébredési hőmérséklet (hőmérőzés) alapján pedig meg lehet határozni az abszolút terméketlen időszakot.”

A módszer lényege tehát, hogy a nők megfigyeljék saját testük változásait, a jelekből pedig következtessenek arra, hogy melyek a termékeny és melyek a terméketlen napok. Érdemes ezt a képességet már a fiatal lányoknak is elsajátítani, hiszen minél biztosabban következtetnek a testi jelekből, annál jobban alkalmazhatják tapasztalataikat a házasságuk és a családtervezés során. A módszer a Katolikus Egyház tanításával is megegyezik, s „valójában egy életforma, társadalompolitikai szempontból is nagyon értékes... A Rözter szerinti természetes fogamzásszabályozás szerint élőknél csak 3% a válási ráta, a természetes fogamzásszabályozás nélkül, illetve a fogamzásgátlási módszerekkel élőknél 48%. A természetes fogamzásszabályozással járó, időszakos önmegtartóztatást a párok 82%-a pozitívnak tartja. Itt igazolódik a partner bevonása a természetes fogamzásszabályozás történéseibe, éppen ezért hívják párkapcsolati útnak. Ez a közös út mutatja a társadalompolitikai értéket is, a stabil házasság és kapcsolat alapját” – méltatja a módszert Rudolf Ehmann nőgyógyász, szülés szakorvos.

A könyv részletesen ismerteti a tudnivalókat, különböző táblázatok és útmutatók alapján próbálhatja meg az olvasó is elsajátítani a módszert. A Rötzer-módszert alkalmazók nem avatkoznak bele erőszakosan abba a folyamatba és rendszerbe, amit a Jóisten teremtett, ellentétben más fogamzásgátló módszerekkel, amelyeket a szerzők szintén sorra vesznek, s ismertetik azok etikai vagy egyházi szempontból elfogadhatatlan voltát. A könyvet már csak emiatt is érdemes kézbe venni, hiszen előfordulhat, hogy egy pár önhibáján kívül nincs teljesen tisztában azzal, hogy bizonyos eljárások netán az élet és Isten terve ellen szólnak.

Csuti Mátyás Zsófia

•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése