2017. április 7., péntek

Teletöltött szeretettank



Már jó ideje felfigyeltem a könyvesboltok polcain sorakozó felnőtteknek szóló színezőkönyvekre, amelyekben különféle stílusú és témájú grafikák várnak kiszínezésre, és több helyütt értékes – életvezetéssel, mindennapi boldogulással, boldogsággal kapcsolatos – idézetek olvashatók. Nagy öröm lehet a felnőtt színezők kedvelői számára, hogy már kimondottan katolikus szemléletű kiadvánnyal is találkozhatunk, ugyanis Gary Chapman elkészítette Az 5 szeretetnyelv – Az életre szóló szeretet című felnőtteknek szóló kifestőkönyvét.

Mivel nincs túl nagy kézügyességem, sosem álltam neki színezni, míg rá nem akadtam egy digitális színezőre. Magam sem gondoltam volna, hogy megnyugtat ez a fajta tevékenység, azóta azonban időnként hódolok ennek a magányos, ám annak több feltöltődést kínáló hobbinak.

„Ahogy az autó nem működik üzemanyag nélkül, a kapcsolatok jó működéséhez is elengedhetetlen a szeretettank feltöltése.” Ebben segítenek a neves szakember idézetei, gondolatai és a kiszínezésre váró részletgazdag képek. Alkotás közben szárnyalhat a fantáziánk, s jut elég időnk arra is, hogy megfontoljuk a szerző tanácsait.

„Az anyagi dolgok nem pótolják a szeretetet” – hangsúlyozza Chapman, majd egy színezésre váró kép kíséretében megosztja az olvasóval, melyik az általa meghatározott 5 szeretetnyelv: minőségi idő, testi érintés, elismerő szavak, ajándékozás és szívességek.

„A bátorításhoz empátiára van szükség – arra a képességre, hogy mások szemével lássuk a világot” – osztja meg velünk gondolatát Chapman egy folyót és a fölötte átívelő hidat ábrázoló kép kíséretében. A képen látható folyó lehet az embereket egymástól elválasztó problémák sokasága, míg a híd az empátia szimbóluma. Az empátia az a képesség, amellyel hidat építhetünk magunk és a másik ember között, jobban megérezve és megértve ezáltal egymást.

A homokórát ábrázoló grafika mellé mi más is kerülhetett volna, mint egy rövid bölcsesség a minőségi időről: „A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelemmel fordulunk egymás felé.”


Egy gyönyörű fenyvest ábrázoló tájkép, amely kirándulásra hív, lehet akár a közös tevékenység szimbóluma is: „Akkor érzem leginkább, hogy szeretsz, amikor közösen csinálunk valamit.” S ha már többször átéltük a közösen végzett tevékenység örömét, tovább lapozhatunk a kiadványban. Ezúttal az erdőből egy nagyvárosba határába érünk – sokaság, mozgalmasság, ezernyi felfedezésre váró élmény képe tárul elénk: „A közös élmények olyan memóriabankot alkotnak, amelyből egész hátralevő életünk során meríthetünk. Gyere, barangoljunk a városban!”

Megfigyeltem környezetemben, hogy azok boldogok igazán, akik a mindennapjaikban, az apró és jelentéktelennek tűnő részletekben is megtalálják az örömüket. Ezzel talán a szerző is egyetért, hiszen mint írja, „A kis dolgoknak nagy jelentőségük van.” Gondolatát egy csodaszép kertet ábrázoló képbe helyezte, ahol színezés közben elveszhetünk az apró virágok kicsiségében és a kék égbolt végtelenségében. A kertben egy asztal és két szék – a meghitt beszélgetések szimbóluma? – is helyet kapott.

„Mit tehetnék ma érted?” – kérdezhetjük a másiktól, s a lehetőségek száma bizonyára végtelen, akárcsak egy mély kút vize. Belőle bármennyiszer húzhatunk fel friss vizet, amely aztán felüdít bennünket. Vajon kitaláljuk-e mi magunk, mit igényel a másik, amíg kiszínezzük a kutat ábrázoló képet?

Zárásként két, számomra megkapó gondolatot emelnék ki Gary Chapman színezőkönyvéből. A szeretettel kapcsolatban nem ezek jutottak volna elsőként eszembe, egy válsághelyzetben azonban rendkívül hasznosak lehetnek: „A szeretet döntés, elhatározás, akarat dolga. Ezért is olyan becses számunkra... A szeretet nem törli el a múltat, de mássá teszi a jövőt.”

Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy „A szeretet otthon kezdődik... A biztató és megerősítő szavak a szeretet hathatós közvetítői... A szeretet kedves. Figyeljünk oda a szavainkra.”

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése