2013. október 2., szerda

Olvasson kalendáriumot!

Legkedvesebb gyermekkori emlékeim közé tartozik, ahogy késő őszi vagy hideg téli hétvégéken a nagyapám konyhájában, a sparhelt mellett melegedem. A pattogó tűz hangja, a sült gesztenye és a sütőtök illata mélyen belém ivódott, s mind a mai napig jóleső meghittség fog el, ha rágondolok. A tűzhely mellett kuporogva – mivel nagypapámnak kevés könyve volt – a kalendáriumot lapozgattam. Ez mindig ott volt a konyhában, s leginkább télvíz idején, két vesszőkosár elkészülte között olvasta. Érdeklődéssel forgattam ezeket a különleges könyveket, amelyekben mindig várt rám egy-egy rejtvény vagy vers. Nagyapámnak pedig legkedvesebb olvasmánya volt, hiszen gondosan beosztva a tél minden egyes estéjére tartogatott számára egy-egy kincset.

A mai információáradatban, amikor minden csak egy kattintásra van tőlünk, talán kissé ódivatúnak érezhetjük a kalendáriumot. Ez azonban cseppet sem igaz! Ahogy a világ változik, úgy újul meg ez a műfaj is, s igyekszik kielégíteni korunk emberének igényeit. Így van ezzel a Szombathelyi Egyházmegye 2014. évi kiadványa, amelynek egyik különlegessége éppen abban rejlik, hogy nagy, színes képekkel illusztrálták – ahogy a mai olvasók igényei megkövetelik. Az egész évre szóló kiadvány összeállítását hosszú és gondos szervezőmunka előzi meg. A különböző témájú cikkek írói, lelkipásztorok és hívők egyaránt lelkesedéssel, buzgalommal és nagy szeretettel igyekeznek ezáltal is elősegíteni az új evangelizációt. Bátran mondhatjuk tehát, a kalendárium a misszió egyik eszköze. De mielőtt részletesebben belepillantanánk az egyházmegyei kiadványba, idézzük fel röviden a kalendáriumok történetét.

A kalendárium az év napjait, évfordulókat, ünnepeket, sok esetben olvasmányokat is tartalmazó évkönyv, amelynek elsődleges feladata az idő múlásának jelzése volt. A latin eredetű calendarium szó jelentése az ókori római naptárban a hónap elejét jelentette. A 1400-as évek végén és az 1500-as évek elején jelentek meg az első kalendáriumok, amelyek elsődleges hivatása naptár jellege volt. Később ezek a teljes évre szóló naptárak számos információval kibővültek: elsősorban a mindennapi élethez kapcsolódó hasznos tanácsokkal, de – az adott kor szellemiségének megfelelően – a szentek felsorolásával, egyházi ünnepekkel és asztrológiai jellegű jóslásokkal is. A 18. századtól egyre nagyobb számban megjelenő szépirodalmi alkotások kedvelt témái voltak a kalendáriumoknak, hiszen a népszerű szerzők művei felkeltették az olvasók érdeklődését és vásárlási kedvét a kiadványok iránt. A naptárfunkción túl tehát műveltető és szórakoztató jellege lett.  Az 1800-as évekre alakult ki az új típusú kalendárium, amely ebben az időben már hagyományos kommunikációs eszköznek számított, és a polgárosodás időszakának megnövekedett információigényét volt hivatott kielégíteni.


Lássuk, mit kínál a Szombathelyi Egyházmegyei Kalendárium a 2014. esztendőre!

A jövő évi kiadványban dr. Veres András megyéspüspök atya újévi gondolatai után olyan témák olvashatók, mint a Keresztény egészségmegőrzés, avagy hogyan vigyázzunk magunkra és egészségünkre keresztényi módon, hogyan éljünk a hétköznapokban? Egy többgyermekes kőszegi család gyakorlati tapasztalatait osztja meg az olvasóval a napi imádsággal kapcsolatban. A kalendárium olvasói megtanulhatják imádkozni a Hétfájdalmú Szűzanya rózsafüzérét, sőt megismerkedhetnek annak történetével, a kibehói Szűzanya-jelenésekkel is.

A 2014. évi kiadványban a II. János Pál Katolikus Kollégium diákjainak gondolatait is elolvashatják arról, hogy keresztény diákként milyen váratlan vagy örömteli helyzeteket élhetnek meg hitükkel kapcsolatban az egyetemisták.

A jövő évi kalendáriumban szintén helyet kaptak az ún. állandó részek, a hívők által nagyon kedvelt tanulságos történetek és novellák a hitről, a szeretetről és a családról, magyar szerzők istenes versei és természetesen viccek is.

Interjút készítettünk Konkoly István püspök atyával, Tibola Imre nagypréposttal és P. Szabó Alajos atyával, bepillanthatnak a Püspöki Hivatal munkatársainak és győri szeminárium diákjainak mindennapjaiba, és azt is megtudhatják, hogyan imádkozik egy lelkipásztor, vagy hogy hogyan köthető a híres párizsi Eiffel-torony megalkotójának neve Szombathelyhez.

A háziasszonyokat hagyományos és modern receptek, praktikus konyhai tippek, trükkök, tanácsok várják, míg a gyerekeknek kifestőkkel és útvonalkeresőkkel kedveskedünk.

Járja végig a Püspöki Palota értékes műalkotásokkal díszített termeit, az egyházmegyei könyvtárat és a múzeumot a kalendáriummal! A legszebb helyiségek egyoldalas, színes fotói mellett Zsámbéky Monika művészettörténész leírásai olvashatók a 2014. évi kiadványban.

Csuti-Mátyás Zsófia 
 
Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése