2014. október 29., szerda

Gyerekeknek gyereknyelven

Sokszor nem egy nyelvet beszélünk. Mi mondjuk a magunkét, ők is mondják a magukét, és egyszerűen nem értjük egymást. Mi, nagyok próbálunk egy kicsit lelassulni, türelmesebbek lenni, jobban odafigyelni, de elragadnak a napi gondok, a megoldásra váró problémák, és egy idő után feladjuk a küzdelmet. Később lelkiismeret-furdalásunk van, mert úgy érezzük, nem foglalkozunk eleget velük, nagy hirtelen próbáljuk helyrehozni a dolgokat, de ismét csak nyelvi korlátokba ütközünk. Hogyan magyarázzuk el egy kisiskolásnak, hogy ne féljen semmitől, hogy az iskola jó dolog, hogy a hamarosan megérkező kistestvért nem fogjuk jobban szeretni, mint őt, vagy, hogy miért nincs már velünk a nagypapa és a nagymama? Komoly dolgokról gyermeki nyelven. Erről szól az Agapé Kiadó Janó Manó sorozata.

Egy-egy gondolat erejéig lapozzunk most bele a 32 oldalas, színes kötetek némelyikébe. A Ha meghal a nagyszülő című rész a következőt írja arról, hogy mit jelent meghalni? „Ha a szüleid azt mondják, hogy a nagyszülőd meghalt, az az jelenti, hogy a teste már nem működik és nem lehet rajta segíteni. A halál minden élőlényt elér: a virágot és a békát, az aranyhalat és a futóegérkét, a kutyát és a cicát, sőt az embert is. De az ember nem csupán test. Az embernek lelke is van. Az a részed, amelyik nevet, szeret és barátságot köt az emberekkel. Azaz, amitől te vagy TE. Habár nagyszülőd teste már halott, a lelke továbbra is él, a mennyországban a Jóistennel.” A kötetben olvashatunk még a szomorúságról, a búcsúzásról, a sírásról, a halál által okozott fura érzésekről, a gyászszertartásról és természetesen a mennyországról is.

Olyan finom, puha az ágy. Nincs kedvem felkelni. Különben is vasárnap van, és pihenni szeretnék nem templomba menni! Van, aki már találkozott ezzel a gyermeki reakcióval, van olyan is, aki még csak ezután fog találkozni vele. Nagyon találó a Nem akarok templomba menni! kötet alcíme: Hogyan válhat a küzdelem ünneppé? A könyv fejezetről fejezetre szünteti meg a gyermekek dacos, reggeli ellenállását, és nagyon alaposan magyarázza el a kicsiknek, miért kell és érdemes nekik is templomba járniuk. „Ha szeretünk valakit, akkor szeretnénk vele sok időt együtt eltölteni, és arra vágyunk, hogy ő is velünk töltse az idejét. Ugyanez igaz Istenre is. Ha szeretnénk őt jobban megismerni, és közelebb érezni magunkat hozzá, akkor időt kell szánnunk arra, hogy meglátogassuk és beszélgessünk vele. Olyan ez, mintha titkos barátunk vagy nagyapánk lenne. Csak akkor kerülhetsz közelebb valakihez, ha egy kis időt együtt töltesz vele: tanultok egymásról, néha hallgattok, néha pedig beszélgettek.”

A félelem szörnyű dolog. Tönkreteszi és megmérgezi az életünket. Sokszor még mi, felnőttek sem tudunk megbirkózni vele, hogyan segítsünk így a gyermekeinknek? Úgy gondolom, hogy a Tűnjön a félelem, itt a védelem! című kötet nem csak a gyerekeknek, de a szüleiknek, nagyszüleiknek is megfelelő segítséget nyújthat
félelmeik leküzdésében. „Szörnyű hallani a rossz híreket: a tornádókról, a földrengésekről, a háborúkról… De Isten szeretete olyan, mint az esernyő, amely megvéd a félelemtől. A rossz dolgok ellenére, Isten szeretete jelen van. És ha rettegünk is, a világ még mindig gyönyörű helynek számít. Ha félsz vagy aggódsz, gondolj a családodra, a barátaidra, akik szeretnek. Örülj a természet színeinek és hangjainak. Gondolj mindenre, ami szép az életedben.” A könyvben olvashatunk még arról, hogy időnként mindenki fél, hogy milyen érzés a félelem, hogy mi a különbség a valóság és a képzelet között, hogy mit tegyen a gyerek, ha mások kigúnyolják, hogy szembesülj a félelmeiddel és arról is, hogy valójában nem is baj, ha valaki fél.

Szinte nincs olyan gyermekeket foglalkoztató gond vagy probléma, amelyet a Janó Manó sorozat kötetei ne dolgoznának föl. Érdemes ezért a nehézségek idején segítségül hívnunk őket. Biztos vagyok benne, hogy a kötetek elolvasásával nagyon gyorsan sikerül egy hullámhosszra kerülnünk a kicsinyekkel és így mindig hatékony segítséget nyújthatunk számukra a felmerült akadályok leküzdésében.

Teklits Tamás

•     •     •

Bővebb információt a lenti hivatkozásra kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése