2014. december 10., szerda

Gyermekkorom kedvence

A karácsony sajnos akarva-akaratlanul, a tárgyi ajándékokról is szól. S ha már ajándékot veszünk csemeténknek, akkor próbálunk valami hasznosat, építő jellegűt fellelni a boltok polcain. Úgy emlékszem, hogy gyermekkorom egyik legkedvesebb és leghasznosabb karácsonyi ajándéka egy képes enciklopédia volt. Dereng még, hogy a karácsonyfa alatt feküdtem, boldogan lapozgatva a friss, új illatú könyvet, és nem tudtam betelni a jobbnál jobb ábrákkal. Akkoriban élveztem, hogy a képek meséltek, nem feltétlenül kellett elolvasnom a hosszabb-rövidebb szövegrészeket, mégis rengeteg új ismerethez jutottam.

A minap egy ehhez hasonló könyv akadt a kezembe. A boldog emlékek azonnal felidéződtek, és anyaként rögtön saját gyermekemre gondoltam. Milyen jó lesz majd neki ez a könyv! S hogy miről is van szó pontosan? A Karácsonyi bibliai böngésző-ről. A keménytáblás, színes kiadvány egyik hatalmas előnye, hogy az ünnep lényegét – amelyet manapság sajnos igyekeznek eltorzítani és giccsekkel tárgyiasítani – a keresztény hit felől közelíti meg, és elmeséli a gyerekeknek a Megváltó érkezésének történetét Mária Gábriel arkangyaltól kapott csodálatos üzenetétől a Kisjézus látogatóinak megérkezésééig.

„Több mint kétezer évvel ezelőtt valami csodálatos dolog történt. Élt akkoriban egy Mária nevű fiatal nő. Izraelben lakott, egy kisvárosban, amit Názáretnek hívnak. Mária egy József névre hallgató férfi menyasszonya volt, és nagy örömmel várta, hogy kezdetét vegye közös életük. Egy nap azonban minden megváltozott. Mária egyedül volt otthon a szülei házában, amikor egyszer csak egy villanást látott, és megjelent előtte Gábriel, Isten angyala. A fény, amit látott, lángnyelvekhez hasonlított. Gábriel így szólt: Ne félj, Mária, mert Isten küldött engem hozzád. Mondom neked, te vagy a legboldogabb az asszonyok között. Azért jöttem, hogy elmondjam, Isten el akarja küldeni az ő fiát a világba, és te fogod megszülni őt. Nevezd a fiút Jézusnak!”

A könyv kihajtható lapjai egy-egy oldalban, gyermeknyelven veszik végig a Kisjézus születésének csodálatos történetét, míg a másik oldalon rajzokat tartalmazó papirusztekercsek képei és egy felsorolás láthatók. A dupla oldalak egy-egy hatalmas rajzot rejt, amelyek a Jézus korabeli tájat és az ott élő emberek mindennapjait mutatják be. Ezt a rajzot tanulmányozhatják a gyerekek, amíg a szülők vagy a nagyobb testvér felolvassa a történetet. S amíg Mária, József, a Kisjézus és a pásztorok története észrevétlenül a kicsik szívébe lopózik, nincs más feladatuk, mint megkeresni a felsorolt embereket, állatokat, növényeket, épületeket, tájakat, angyalokat a könyvben. Mennyi érdekességet rejt a Jézus korabeli táj! A lapos tetejű házak, a szőlőskertek, a pálmafák, az asszonyok és a férfiak ruházata, a szamarak és tevék, amiknek erejét áruszállításra is hasznosították, valamint a kecskék és juhok tűnnek fel a kiadvány lapjain. Na és persze a gyerekek, akikről az is kiderül, hogy milyen játékokkal, eszközökkel múlatták az időt.

Csuti-Mátyás Zsófia

•     •     •

Bővebb információt a kiadványok címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése