2015. július 21., kedd

Én is bumeránggyerek lennék?

A minap épp azon bosszankodtam, hogy kisgyermekes szülőként vannak olyan napjaim, amikor sehogy sem sikerül a munkám végére érnem. Egyéves kisgyermekem számára a nap huszonnégy órájában rendelkezésre állok, hasznosan, vidáman töltjük együtt a napot. Emellett pedig hol lopva, hol pedig sietve elvégzem a ház körüli teendőimet (gondolok itt a főzéstől a mosáson át a takarításig mindenre). Bezzeg azoknak sokkal könnyebb, akik együtt laknak a nagyszülőkkel! – mondom néha ingerülten, amikor épp kifut a leves, a gyerek sír, én pedig épp teregetem a mosott ruhát.

Aztán elgondolkoztam azon, vajon tényleg könnyebb-e azoknak, akik a szülőkkel élnek még az iskolaévek lezárultával is? Erre kerestem a választ a sikeres életmód-tanácsadó szerzőpáros, Gary Chapman – Ross Campbell: Szülőfüggő fiatalok – Hogyan szeressük felnőtt gyermekeinket? című könyvében, s bizony hamar rádöbbentem, hogy a kényszer szülte együttélés sokszor mindkét felet kimeríti. A könyv említ egy családot, amelyben miután egy fiatal anyának tragikus hirtelenséggel meghalt a férje, a nő arra kényszerült, hogy kislányával egy időre hazaköltözzön a szüleihez. Az együttélés nemcsak számára, de a nagyszülőknek sem volt zökkenőmentes érzelmi időszak. „Nagyon szeretjük az unokánkat, de nem számítottunk rá, hogy nekünk kell majd gondoskodnunk róla.” Jobban belegondolva érthető számomra a könyvben szereplő nagyszülők reakciója. Ők már felnevelték saját gyermeküket, s attól a perctől, hogy az elkezdte saját, önálló életét, a nagyszülők is több időt fordíthattak volna egymásra és a házasságukra.

Mi a teendő, ha nem ürül ki a fészek, vagy visszaköltöznek a fiatalok (őket nevezik bumeránggyerekeknek)? Fel kell állítani a család saját szabályait, alkalmazkodva a fiatal felnőtthöz és a szülőkhöz egyaránt.

Törekedjünk a nyílt kommunikációra! – javasolja a szerzőpáros. A családi kupaktanács keretei között a felek megvitathatják érzéseiket, igényeiket és elvárásaikat.

Teremtsük meg a szabadság és a felelősségvállalás egyensúlyút! – hangsúlyozzák. Egy anya azt kérte fiatal felnőtt fiától, hogy amíg velük lakik, mindenképpen telefonáljon haza egy-egy éjszakai kimaradás előtt.

Tartsuk magunkat az értékrendünkhöz! – még ha a fiatalé különbözik is a szülőkétől, otthon a szülők értékrendje a mérvadó.

Tartsuk szem előtt saját testi és lelki egészségünket! – erre jó példa az éjszakai telefon, amely után az édesanya már nem forgolódik álmatlanul hajnalig.

Szabjunk korlátokat, és tűzzünk ki célokat! – buzdítanak a szerzők. Ezeket mindig újra lehet gondolni és alakítani az újabb élethelyzetnek megfelelően. 

Hazánkban is egyre gyakoribb jelenség, hogy a húsz-harcmincévesek nem repültek még ki a fészekből. Elhúzódó felnőtté válásuk pedig új nehézségek és kihívások elé állítja a szülőket. Hogyan szeresse és legyen segítségére a szülő a nagy, felnőtt gyermekének? Milyen mentalitásból/élethelyzetből felmerülő konfliktusok adódhatnak? Ezekre a kérdésekre ad választ a sikeres életmód-tanácsadó szerzőpáros. A könyvet olvasva még arra is rájöttem, hogy helyes időbeosztás mellett van időm kiteregetni, a picivel játszani és még a leves sem fut ki.

Csuti-Mátyás Zsófia

•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése