2015. július 28., kedd

A kicsik és a Biblia

Bizonyára több kisgyermekes szülő járt már úgy, hogy a gyermeke a szentmise alatt – például az olvasmánynál – rákérdezett valamire. Talán a nyelvezet, talán a tartalom befogadása is nehéz lehet egy kisgyerek számára. A Biblia kicsiknek című kimondottan gyerekek számára készült könyv a szülők segítségére lehet. Részlet a kiadványból:

„Kezdetben, amikor még mindenütt sötétség honolt, Isten ott volt.
– Legyen világosság! – szólt az Úr, és gyönyörű, meleg ragyogás űzte tova a sötétséget. És látta Isten, hogy ez jó, és a fényességet nappalnak, a sötétséget pedig éjszakának nevezte el.
– Legyen ég a vizek felett – mondta Isten, és a szépséges kékség kettévált, felül lett az ég, alul pedig a víz. És látta Isten, hogy ez jó...”

Természetesen a teremtés történetével indul a Biblia kicsiknek című kézreálló, kemény táblás, színes kiadvány, amely a legismertebb ó- és újszövetségi szereplőkkel és történetekkel ismerteti meg az ifjú olvasókat. Az egész oldalas képek még élethűbbé varázsolják a bibliai eseményeket. Gyerekként nehezen értettem meg, hogy Isten miért kérte Ábrahámtól, hogy áldozza fel a saját fiát. A kiadvány így meséli el apa és fia történetének legvégét:

„... – Ábrahám! Ne bántsd a fiadat! Bebizonyítottad, mennyire szereted Istent! – szólt egy angyal.
Ábrahám magához ölelte gyermekét, annyira szorosan, amilyen szorosan csak tudta. Majd miután meglátott egy bozótban fennakadt kost a közelben, végül ezt az állatot áldozta fel Istennek.
– Sokat jelentesz nekem, Ábrahám! Engedelmeskedtél nekem még akkor is, amikor a legnehezebbet kértem tőled – szólt Isten. – Megáldalak most és mindörökké!”

S ha már megismerték az ószövetség történeteit, következhet Jézus története – születésének történetét – célszerű karácsony környékére időzíteni.

„... – Ő Jézus? – kérdezték (a pásztorok). – A megváltó, akit Isten megígért?
Egy ideig ámultan nézték a különleges csecsemőt, és amikor elmentek, mindenkinek elújságolták az örömhírt: Jézus megszületett!... A bölcsek, akik távol, Keleten éltek, meglátták, hogy új csillag gyúlt ki az égen akkortájt, amikor Jézus Betlehemben megszületett.
– Nézzétek! – mondta egyikőjük. – Ez egy jel, új király született...”

A rövid, ugyanakkor gyerekek számára is befogadható nyelvezetű kiadvány 37 története akár kiváló esti mese is lehet több mint egy hónapon át.

Csuti-Mátyás Zsófia

•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése