2015. augusztus 4., kedd

Mindennapi problémáink

Gary Chapman és Catherine Palmer négyrészes, folytatásos történeteiben – amelyben mindenféle korú szereplő és különböző életállapotban lévő karakter megjelenik – Chapman párterápiás gyakorlatában összegyűjtött tapasztalatai találkoznak Palmer ragyogó írói tehetségével. A szereplők története akár a mi történetünk is lehetne.


Tavaszi történet

A középkorú Brenda és Steve Hansen házánál felbukkan egy elhanyagolt külsejű hajléktalan, Cody, amikor a feleség épp egyedül van otthon. A gyerekek kirepültek a fészekből, a sikeres üzletember késő éjszakáig dolgozik, a kreatív háziasszony pedig nem találja a közös hangot a férjével és a helyét sem a hirtelen megüresedett házban – egészen addig, amíg meg nem ismerkedik Cody-val. A háziasszony először megijed az elhanyagolt külsejű és mint később kiderül, szellemi fogyatékkal élő férfitól. Lassacskán azonban belemelegednek a beszélgetésbe, és ahogy telnek a napok, egyre inkább megkedvelik egymás társaságát. Nemcsak egymást, de önmagukat is mélyebben megismerik. A regényből kiderül, beszélget-e még többször is egymással Cody és Brenda, sikerül-e tartalommal megtölteni Brenda és Steve kiüresedő kapcsolatát.

Nyári szellő

Egy kotnyeles anyós sok baj forrása lehet. Ezt Kim Finley is megtapasztalja, amikor az anyósa, Miranda hosszabb időre berendezkedik náluk. „Az anyóslátogatás első napjaiban Kim még ügyesen alkalmazkodott a változásokhoz. Azt mondogatta magának, hogy Miranda alapvetően kedves nő, és tulajdonképpen nem is kell annyi mindenen változtatniuk miatta. Egy ideig tehát sikerült figyelmen kívül hagynia Miranda domináns jelenlétét, összeszedte magát és udvarias maradt. Akaratereje, jó szándéka egyre fogyatkozott, ám négy-öt napig még kitartott. A második hét végére azonban már nem volt mit szépíteni a dolgon: Kim forrt a dühtől...” Hogyan reagáljunk, ha anyósunk próbál beleavatkozni az életünkbe? Szabad-e egy anyósnak beleszólnia gyermeke immár önálló családi életébe? Hol a határ, meddig lehet elmenni úgy, hogy senki ne sérüljön? Hogyan tartsuk tiszteletben egymást?
 
Parázsló ősz

A regénysorozat harmadik kötete egy idős házaspárról, Charlie-ról és Esther-ről szól. Esther a történet elején ámokfutásba kezd öreg Lincolnjával, és a kocsibeállóból egyenesen a hátsó kertbe repül. Ő maga szórakozottságának tulajdonítja a bakit, ám férje, Charlie egyre jobban aggódik érte. Nem érti, milyen változások mennek végbe feleségében, akivel közel ötven éve hűséges társak. Vajon mit tartogat még számukra az élet? „És ha ez tényleg demencia? Mi lesz velük az elkövetkező pár évben? Elképzelhetetlen, hogy otthonba adja feleségét, de ő sem ért a betegápoláshoz. Borzongva gondolt bele, hogy milyen rémes betegség ragadhatja el tőle ezt a kedves, vidám asszonyt. Fölállt, és elindult a hálószoba felé. Esther-t a bevetett ágyon találta, ruhában, mélyen álomba merülve. Most kénytelen lesz fölébreszteni, levetkőztetni, belebújtatni a hálóingébe, és ágyba dugni. Csakhogy ehhez már nem érez magában elég erőt...” Sikerül-e a Charlie-nak és Esther-nek életük alkonyán is alkalmazkodniuk egy új élethelyzethez?

Télre tavasz

A fiatal Brad és Ashley számára hamar véget értek a mézeshetek. A házasságuk szinte alig kezdődött el, és máris külön utakon járnak. Pedig egykor nagyon szerették egymást. Vajon meg tudják beszélni problémáikat, vagy örökre különválnak útjaik? Többek között ez is kiderül a regényből, amely a sorozat befejező kötete. „Brad a korsó szélére száradt habot bámulta. Hogy is történt? Maga sem érti. Viszont arra a napra, amikor először meglátta Ashley-t, tisztán emlékszik. Turmixot készített a szülei büféjében. Háttal állt neki, és Brad-et teljesen lenyűgözte a lávaként hátraomló vörös hajzuhatag. A hullámok egészen a tökéletes kis csípőig értek. A magas, karcsú lányalak olyan hívogatóan állt a turmixgép előtt, hogy Brad bizseregni kezdett a látványtól...”
A négy regény mindennapi emberek valós konfliktusait, problémáit tárja az olvasó elé. A történetek könnyed, olvasmányos, szórakoztató stílusúak, ugyanakkor a valós problémákon és megoldáskeresési lehetőségeken keresztül értéket adnak.

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése