2015. augusztus 26., szerda

A lelkünkben működő kapcsolatklinika

A kapcsolatszakértő szerzőpáros (dr. Les és Leslie Parrott) Kapcsolatklinika című könyvében abban segíti az olvasót, hogy eligazodjon saját emberi kapcsolatai útvesztőjében. Elégedettségünket és boldogságunkat nagy mértékben befolyásolják a környezetünkben élőkhöz fűződő kapcsolataink. Hogyan alakíthatjuk a kapcsolatainkat úgy, hogy kölcsönös megelégedésre szolgáljanak, és gazdagítsák életünket? A pszichológus szerzők a személyközi kapcsolatok vizsgálatának legfrissebb lélektani meglátásait alkalmazva mutatják be a jó kapcsolatok kiépítésének hatékony stratégiáit.


A könyv két egyenlő terjedelmű részre osztható. Számomra a legizgalmasabb a második egység volt: az önismereti tesztek! Vegyünk néhány példát, ön is kitöltheti a gép előtt ülve! A könyvben szereplő tesztek közül egy-egy témánál csak részleteket emeltünk ki!

Az egyedülállók kapcsolati készségének felmérése: (lehetséges válaszok: 4 – gyakran; 3 – néha; 2 – ritkán; 1 – soha)
… Megkönnyebbüléssel tölt el, ha nem kell egyedül lennem.
… Kevésbé érzem magam kívánatosnak, ha nem randevúzom senkivel.
… Nincs pontos elképzelésem arról, hogy milyen emberi tulajdonságokat tartok kívánatosnak a párkapcsolatban vagy a barátságban.

Jövőnk megtervezése: a következő teszt (szintén csak részlet) segítségével apróbb lépésekre bonthatjuk az életcéljaink eléréséhez vezető utat. A könyvben 12 értéket kell rangsorolni, ezekből emeltünk ki hármat:
… Teljesítmény: a jól elvégzett munka öröme.
… Függetlenség: az önálló cselekvés szabadsága.
… Lelki élet: tartalmas és személyes kapcsolat Istennel. 


Beszéljük meg! – buzdít a szerzőpáros, és a következő kérdések megválaszolására ad lehetőséget:
  • Sokkal inkább emberektől várjuk, hogy legmélyebb szükségleteinket betöltsék, nem pedig Istentől. Vajon mi ennek az oka?
  • Mennyire hajlandó kitárulkozni mások előtt, és megmutatni igazi arcát? Milyen álarcokat szokott magára ölteni, hogy leplezze sebezhetőségét?
A kimondatlan szabályok felismerése – Fejezze be a mondatokat aszerint, hogy mit vár el a másik féltől!
  • Úgy helyes, ha egy férfi...
  • Úgy helye, ha egy nő...
  • Az a siker, ha...
  • A legfontosabb az, hogy...
  • Az élet...
S végül egy megfontolandó idézet a könyvből: „Egyetlen család sem akaszthatja ki magára a táblát a következő felirattal: itt nincs gond egy szál se.” A szerzőpáros könyve igazi kalauz, egyedülállók, fiatalok, idősek, bárki haszonnal forgathatja, s nemcsak a párját, de saját magát is jobban megismerheti a tesztek és a szerzők tanácsai alapján.

Csuti-Mátyás Zsófia
•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése