2015. szeptember 2., szerda

Ön szívesen állna a katedra túloldalán?

Katedra. Bizonyára sokunknak eszébe jut erről a szóról az iskola, a diákévek és a diákcsínyek időszaka, netán még egy-egy szigorú tanító vagy tanár alakja is felbukkan emlékezetünkben. Aktuális könyvszerdánkban Sebő József könyvét lapozzuk fel. Címe: A katedra túloldalán. A könyvből azonban kiderül: a kihívásokat fogadhatjuk derűsen is.

Nem te vagy az ismeretek kizárólagos forrása – kezdi gondolatait a szerző. Nem is lehetsz! Korunk sokcsatornás világában te már csak egy vagy a sok közül. Az internet, az érintőképernyős okostelefon, a televízió, a DVD, a szinte korlátlan utazási lehetőségek olyan élményekhez juttatják a diákokat, melyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Ezért olyan feladatokat is adj, amelyek csak ezeknek az eszközöknek a segítségével oldhatók meg.

Kapcsold össze a tananyagot az élettel! – buzdít Sebő, és azt tanácsolja, hogy a tankönyvi példák helyett érdemes a mindennapi életből meríteni. A figyelemfelkeltő példák mellett az sem utolsó, ha a tanár saját személyiségét is latba veti a kívánt eredmény elérése céljából. Hiszen, ahogy a szerző is rávilágít: A pedagógus legfontosabb munkaeszköze: a személyisége.

Sebő humorral fűszerezi mondandóját: Ha belépsz egy osztályba, harminc potenciális ellenfeled néz veled farkasszemet. Mindegyik attrakciót vár tőled. Légy színes! Légy eredeti! A diákélet egyik központi kérdése megvizsgálni, ki az erősebb: mi – vagy te? Őrizd meg a lélekjelenléted, ne veszítsd el a fejed, mert akkor ők győztek. Ha belépsz egy osztályba, a valóság vár rád. Néha egy másodperc alatt kiderül, hogy abból, amit elterveztél, vajmi keveset tudsz megvalósítani.

Sebő József könyve gyakorlatias olvasmány pályakezdő pedagógusoknak, szórakoztató, szellemes olvasmány szülőknek, és hasznos könyv tapasztalt tanároknak – hiszen a megújuláshoz mindig szükség van új ismeretekre és új nézőpontokra. Jó barangolást kívánunk mindenkinek! 

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése