2015. szeptember 29., kedd

Csehimindszenti keresztút

Csehimindszenten a rendszerváltozás előtt évtizedekig igyekeztek kiírtani az emberekből Mindszenty bíboros emlékét. Ma azonban a helyi plébános, Déri Péter atya igyekezetének, kitartó munkájának és a lelkes helyi közösségnek köszönhetően szépen bontakozik az egykori hercegprímás tisztelete. Megújultak a plébánia templomai, a bíboros szülőháza pedig kiállítással várja a Csehimindszentre látogató zarándokokat. Továbbá idén elkészült a templom körül egy egyedülálló keresztút is. A stációk felső részén Jézus Krisztus szenvedéstörténete látható, az alsó részeken pedig Mindszenty bíboros szenvedéseiről elmélkedhetünk a tőle, a XII. Piusz pápától és a Magyar Püspöki Kartól vett idézetek alapján.

A kiadvány segítségével lélekben is ellátogathatunk a hercegprímás szülőfalujába, és vele együtt imádkozhatunk:

3. stáció: Jézus először esik el a kereszttel:
„A fegyházban a szabadulás vágya időnként még fel-feltámadt bennem. Amikor azonban visszanyertem lelki erőmet: megingathatatlanná vált elhatározásom, hogy a rabhalál vagy megalkuvó szabadulás alternatívájában az elsőt választom.”

13. stáció: Jézus testét leveszik a keresztről és édesanyja ölébe teszik:
„Családomban maradjon mindenki hű hitéhez, hazájához. Édesanyámnak megköszönök mindent, amit egész életemen át, főként amit rabságom idején tett. Nincs több ily édesanya.”

Déri Péter atya ezekkel a gondolatokkal ajánlja a zarándok figyelmébe a kiadványt: „Elgondolkodtató, mélyen megrendítő és példa értékű az ország utolsó hercegprímásának a nemzetéért és a hitéért vállalt rengeteg szenvedése. A csehimindszenti keresztútnak az a célja, hogy korunk embereit figyelmeztesse, érdemes napjainkban is kiállni a keresztény értékrendért és szeretett magyar hazánkért, amelyre Mindszenty bíboros egész életében bátorította népünket.”

Csuti-Mátyás Zsófia

•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése