2015. szeptember 8., kedd

A Vatikán titokzatos hőse a II. világháborúban

Igaz történetet olvashat az, aki kézbe veszi J. P. Gallagher: Bíbor és fekete – A Vatikán titokzatos hőse a II. világháborúban című könyvét. A kiadvány igazi bestseller és háborús krimi is egyben, amely a Vatikán Vörös Pimperneljének is nevezett Hugh O'Flaherty történetét beszéli el. A történetnek filmadaptációja is született.

A könyv főszereplője, Hugh O’ Flaherty ír bíboros és a Vatikán Kánonjogi Intézetének vezetője. Középkorú, jó megjelenésű, magas férfi, aki bokszedzéseket vesz és szereti a társaságot. Ugyanakkor elsősorban elkötelezett és mély érzésű lelkipásztor, aki fajra, nemre és származásra való tekintet nélkül igyekszik megmenteni a háború üldözötteit. Életmentő munkája során több mint négyezer üldözöttet rejteget kolostorokban és magánházakban. A legnagyobb öldöklés és zűrzavar közepette is elutasítja az erőszakot, szigorúan igyekszik megtartani és betartatni az ötödik parancsolatot: „Ne ölj!” „Tisztázzuk egyszer s mindenkorra, mi papok vagyunk, és kötelességünk segíteni mindenkin, akit veszély fenyeget, a háború áldozatain, de ölnünk azt nem szabad!” Hugh O’ Flaherty bíboros élő példája a mindenkori segítőkészségnek. Élete vezérlőelve volt, hogy aki irgalomra szorul, az számíthat az ő segítségére.

A Pimpernel jellemét jól összegzi a könyv végén olvasható nekrológ: „Hugh O’ Flaherty mindenekelőtt nagylelkű és hamisítatlanul ír volt. Tágas szíve nyitott volt minden ínségre, és pazarlóan sok erőfeszítést tett arra, hogy enyhítse a szenvedést, bármely formában is találkozott vele; e jellemvonása miatt könnyen megtalálták a szegény sorsok. Minden bizonnyal mérhetetlenül sokat költött jótékonyságra – jelmondata mindig ez volt: Helyezd kenyeredet a folyóvíz színére… (Préd 11)”

•     •     •


A történelmi regények rajongói számára ajánljuk Frideczky József: Roma Aeterna című könyvét, amely a Római Birodalom hanyatlásának időszakába kalauzolja el az olvasót, és hiteles képet ad Szent Benedek útjáról és koráról.

Az olvasmányos regény fő kérdése, hogy ki tud a rómaihoz hasonló új uralmat teremteni Itáliában és a Földközi-tenger partvidékén? Vajon milyen világnézet kerül ki győztesen? Képes-e arra egy fiatalember, hogy lelki-szellemi megújulást hozzon Európába?

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése