2015. szeptember 22., kedd

Elcsendesedéshez, elmélyüléshez

Tudjuk, hogy Ferenc pápa gyakran papír nélkül, szabadon prédikál. Ismeretes, hogy ezekben a homíliákban kiemel két-három fontosabb gondolatot, és azokat többször elismétli, hogy a szentmisén résztvevők számára legyen „valami”, amit biztosan haza tud vinni az elhangzott prédikációból. A Nyitott ész, hívő szív című kötetben is mintha egy-egy ilyen prédikáció állna az olvasó rendelkezésére.


A Szentatya prédikációs, lelkigyakorlatos könyve mindig időszerű, segíti és gazdagítja lelki fejlődésünket, ugyanakkor elmélyült olvasást, elcsendesedést igényel. José María Arancedo érsek, argentin püspöktársa az előszóban így méltatja a Szentatya írását: „Ez a nagyszerű könyv egy hosszú reflexiós folyamat s a hozzá szükséges imádság gyümölcse. Ezért lassan, magunknak időt adva kell olvasni, hogy valóban hasznára legyen életünknek. Hozzá vagyunk szokva a gyors olvasáshoz, futtában akarunk információkhoz jutni. Ennek a könyvnek azonban egészen más célja van.”

A négy nagy részből és ezekben különféle témákból álló gyűjtemény Ferenc pápa tanításának, gondolatvilágának tükrét tárja elénk: a Jézus szemléléséből táplálkozó életet, az Epifániát, a megjelenést, a hét egyháznak szóló leveleket és a testben végzett imádság fontosságát.

„Szívünk kitágulása megköveteli, hogy tudatosan elfogadjuk jellemünket, beleértve bűneinket is, hogy teljesen az Úr szívéhez hasonuljunk. Az öreg, érett ember az, aki nem engedi, hogy az eszmék, melyek a levegőben vannak, egészen felkavarják érzelemvilágát, hanem igyekszik tudatosítani mindazt, ami megérinti szívét, derűsen viseli a feszültségeket és a különféle lelkiállapotokat (…) és örül annak, hogy Krisztus keresztjét hordhatja vállán.”

Csuti-Mátyás Zsófia
 
•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése