2013. február 14., csütörtök

Postaköltség, avagy miért ennyi az annyi?

A minap egy kedves olvasónk a megrendeléséhez fűzött egy megjegyzést, ami rádöbbentett arra, hogy nem egyértelmű, hogy a könyvekhez kapcsolódó postaköltség hogyan kerül megállapításra webáruházunkban.
 



Az első és legfontosabb dolog, hogy ki és hogyan szállítja ki a megrendelt könyveket.
 

Miután kiadtuk a Családok imakönyvét, azután szembesültünk először azzal, hogy a hagyományos postai szolgáltatások nem megfelelőek arra, hogy megrendelőinket maximálisan kiszolgáljuk. Csak Budapesten 6 csomagunk tűnt el a postaládákból. Az egyik küldeményünket kb. 2 perc alatt lopták el. A postás felszólt a második emeletre, hogy egy nagyobb méretű csomag érkezett és az egyik sarka kilóg a postaládából. A címzett két perc alatt ért le, de addigra a három imakönyvnek már nyoma veszett. (Abban reménykedem, hogy a tolvaj később belelapozott a könyvbe, elszégyellte magát és jó útra tért.) A lényeg, hogy a hagyományos postai úton történő csomagküldés jelentős veszteséget okozott mind a vásárlóinknak, mind nekünk. Természetesen a posta illetékesei mosták a kezeiket.
 

Ezután döntöttünk úgy, hogy futárszolgálat segítségét vesszük igénybe. Mivel nem több száz csomagot küldünk ki havonta, ezért itt is eléggé korlátozottak voltak a lehetőségeink. Egyedül csak a Magyar Posta Logisztikai (MPL) üzletága vállalta garanciával a könyvek kikézbesítését. Természetesen ez a fajta szolgáltatás jelentősen megemelte a postaköltséget.

Webáruházunkban hogyan kerül megállapításra a postaköltség?
 

A szállítási díjat a Magyar Posta a küldemény súlya után számolja ki. Minél nehezebb egy csomag, annál drágább annak a postázása. Ugyanezt a módszert alkalmazza az MPL is. Ezzel szemben webáruházunkban érték alapján számítjuk ki a postaköltséget. Ezzel az a célunk, hogy vásárlóink postaköltségét csökkentsük. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy 5 kg-ig az MPL 1.156 Ft-ért vállalja a kézbesítést. A webáruházban a legmagasabb postaköltség is csak 990 Ft. Ez azt jelenti, hogy ha valaki csak 1 darab könyvet rendel tőlünk, akkor a postaköltség különbözetet, 166 Ft-ot a Martinus Kiadó a saját, könyvön lévő hasznából fizeti ki. Ahogy nő a megrendelt kiadványok értéke webáruházunkban, úgy csökken a vásárlást terhelő postaköltség. Amint azonban a fenti példából is látható, a mi „kárunkra”. 

S hogy miért éri meg mégis a Martinus Kiadónak a csomagküldés? A válasz egyszerű: ez számunkra egy misszió, egy küldetés. Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök azt kérte tőlünk, amikor megáldotta könyvesboltunkat, hogy missziónak tekintsük a feladatunkat és ne haszonszerzésnek. Arra kért bennünket, mindig az legyen a célunk, hogy minél több emberhez tudjuk eljuttatni Isten üzenetét. Mi azóta is és ezután is ehhez a kéréshez tartjuk magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése