2014. szeptember 30., kedd

8 szentre nézünk

A Don Bosco Kiadó könyveiről bátran állítható, hogy mind küllemükben, mind tartalmukban gyermekcentrikusak. Kimondottan gyerekeknek, fiataloknak készült az a sorozat is, amelyet – a címeik nyomán – nevezhetünk számozott sorozatnak. A kiadványt játékossá teszi a sok kép, a jól tagolt szövegegységek, a betűméret váltakozása és a szövegtípusok sokfélesége. Hitoktatók, szülők és gyerekek egyaránt kézbe vehetik. Az elmúlt hetekben ajánlottuk olvasóink figyelmébe a szintén ebbe a körbe tartozó 6 létrafok az imához című könyvet, amely rendkívül sok olvasónknak felkeltette az érdeklődését.

Ezúttal a sorozat 8 szentre nézünk című tagját mutatjuk be, remélve, hogy ez a kiadvány is legalább annyira népszerűvé válik, mint elődje. S hogy ki az a nyolc szent: Boldog Orione Alajos, Szent Lőrinc, Néri Szent Fülöp, Lellisi Szent Kamill, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Szent Miklós, Szent XXIII. János pápa és Teréz anya.

Szeretnél megtudni valami fontosat?

Az Egyház élete is olyan, mint egy stafétafutás. Ez így van: Jézus adta tanítványai kezébe a stafétabotot, ami nem más, mint az EVANGÉLIUM. Akik hívást kaptak a nagy versenyre, futnak és átadják a botot, ami nem más, mint az evangélium. Évszázados futásról van szó, amely az egész világra kiterjed. Az evangéliumot minden időben át kell adni.

Jézus apostolai a versenyző atléták, akik az Egyház nagy családjához tartoznak. Ezek közül az elsők vértanúk voltak, akik vérüket ontva adták tovább a botot. Mindig lettek követőik is. A SZENTEK A RÁJUK BÍZOTT SZAKASZT MÁR TE ELŐTTED VÉGIGFUTOTTÁK.

Most rajtad a sor, neked kell kézbe venned az evangéliumot, és nem szabad elveszítened, hanem hiánytalanul tovább kell adnod. Futás közben szem előtt kell tartanod a szentek példáját, hogyan kell eredményesen futni. Azt is tudnod kell, hogy az előtted célba ért szentek az égben nem szórakoznak és nem borozgatnak, hanem gondolnak rád is, és megtesznek mindent, hogy végig tudd futni a pályát.

Tehát kik a szentek? Azok a versenyzők, akik csodálatosan futottak a pályán, mint az Egyház stafétafutói, és átadták neked a stafétabotot, ami nem más, mint az evangélium.

A szemléletes és lelkesítő bevezető után a szerző, Gimmi Rizzi rávilágít arra is, hogy a szentek láthatóvá teszik Jézus nyomát, vagyis azt az utat, amelyet minden katolikusnak követni kell. Rajta, induljunk el, ismerjük meg a 8 szentet! – lelkesít a Rizzi, aki oly módon mutatja be a választott szenteket, hogy közben arra is rávilágít: miben, hogyan segíthet az adott szent, példakép a ma emberének.

Orione Alajosról megtudhatjuk, hogy édesanyja korábban felszolgáló, apja pedig katona volt, s kapcsolatuk egy meglehetősen nagy, csattanós pofonnal indult. Alajosnak négy idősebb testvére volt, édesanyjuk a gyereknevelésnek szentelte életét, apjuk pedig útépítőként kemény fizikai munkát végzett. Alajos így emlékezik meg szeretett édesanyjáról: „Édesanyám idősebb négy testvérem kinőtt ruháit egyik gyerekről a másikra adta kis átalakítással. A kevés pénzünkből támogatta a Gondviselés Otthon kis árváit is. Családunk becsületes és szerény szegénységben élt.” Alajos gyakran segített édesapjának is, ezért hamar megtanult bánni a kőfaragó kalapáccsal. Szíve mégis más felé húzta őt: kolostorba vágyott. „Minden álmom a csuha volt, a fejemre húzható kapucni és a fehér öv a derekamra.” S hogy vágya teljesült-e, kiderül a róla szóló fejezetből, amelyben találunk apró történeteket, imádságokat, evangéliumi szakaszokat egyaránt. Alajos példáján keresztül több lépésben tanít a szerző a helyes életvezetésre, s a következőkre biztat:
  • aggódni másokért
  • másoknak tervezni
  • mások boldogságára figyelni
  • az életet a szükséget szenvedőkért feláldozni

Az olvasó Néri Szent Fülöppel is megismerkedhet, akit a szerző tréfásan „Isten bohócának” nevez. Hogy miért, az kiderül az adott fejezetből, de természetesen azt is megtudhatjuk, amit a legtöbben megkérdeznénk egy szenttől, ha találkoznánk vele: Mikor és miért döntött Isten követése mellett? Fülöp története a következő:„Egy éjszakai imádkozás közben történt, 1544 pünkösdjén, amikor a Szent Sebestyén katakombában volt, egy lángnyelv a száján keresztül a szívébe hatolt. Érezte, hogy a melle ég és kitágul. A Szentlélek szállt bensőjébe, és lefoglalta magának Fülöpöt. Isten örökre megjelölte magának. Attól a naptól kezdve állandóan melege volt, reverendáját ki kellett gombolnia, az ablakot állandóan nyitva tartotta. Egy olyan belső mozgást érzett, ami állandóan remegésben tartotta. Azt hitte, lázas lett, pedig csak a Szentlélek hatása volt.”

Imádság
Milyen ember is volt Fülöp? Lázas volt és mindig égetett. Magas hőfokon élt: mellét meg kellett nedvesítenie. Átölelte a bűnbánókat, hogy érezzék szíve melegét. Mi volt a titka? A Szentlélek fűtötte és tágította szívét, mint egy kazán, úgy melegített. Jöjj, Szentlélek! Bánj velem, mint Szent Fülöppel! Gyújtsd lángra a szívemet, hogy felhevüljek Isten szeretetétől! Jöjj, óh, Szentlélek, tágítsd ki a szívemet, győzd le bennem, ami hideg és langyos.

Személyiségteszt
A szentekről szóló történetekhez és az életpéldájukhoz kapcsolódó tanulságos, nevelő célzatú írásokhoz magyarázatként társul egy-egy mulattató, ám annál szemléletesebb kis táblázat. Lellisi Szent Kamillnál a középszerű, gyakran unatkozó ember jellemvonásait olvashatjuk:
  • Kedvenc állat: csiga
  • Kedvenc kifejezés: Ah, micsoda unalom!
  • Hőmérséklet: Se hideg, se meleg
  • Szín: se fehér, se fekete: szürke
  • Íz: nem édes, nem savanyú: íztelen
  • Életcél: papucs+karosszék
  • Nem kívánt kifejezések: Mindent bele! Hajrá! 
De ki a gyáva? – Személyi igazolvány
  • Kedvenc állat: házinyúl
  • Kedvenc kifejezés: „Biztosra menjünk!”, „Nem őrültem meg!”
  • Életcél: Biztonság+jólét
  • Nem kívánt kifejezések: másokért feláldozni magadat

A szerző néhány jó tanácsa a helyes életvezetéshez Lisieux-i Kis Szent Teréz példájából adódóan: Fontold meg, hogy az apró dolgokat szeretni álljon mindig párban a nagy dolgok utáni vággyal! Ne feledd, az a hivatásod, hogy ne csak valamit adj, hanem mindent!

Minden év december 6-án eljön a gyerekekhez a Mikulás, ám nem árt, ha már a kicsik is tudják a Mikulás, vagyis Szent Miklós történetét, s nemcsak egy piros ruhás, fehér szakállú, ajándékot osztogató öregembernek gondolják azt, akire e napon emlékezünk. A szerző megismerteti az olvasót a szent püspök életrajzával, felidézve az ajándékozás történetének előzményeit is, majd játékosan arra tanít kicsiket és nagyokat, hogy hogyan ajándékoz az Isten?
  • Nem cseppenként, vagyis amikor Isten ajándékoz, nem szűkmarkú, mércéje óriási.
  • Isten nem számolja a jót, ami azt jelenti, hogy mindent ingyen ad, nem kér kamatot, nem küld számlát.
  • Nem veri nagy dobra, vagyis csendben, tapintatosan ad, nem kürtöli ki senkinek.
Az ajándékozásban Istent utánozzuk!

Imádság
Uram, a te lényed nem az ajándék, hanem a szereteted. Gazdagon osztod javaidat, nem vagy számító, csendben teszed. Rengeteget adsz, de nem vesszük észre. Sőt, még siránkozunk is. Bocsásd meg, Uram!
A szülők és nagyszülők gyakran bajban vannak azt illetően, hogy milyen olvasmánnyal tudnák lekötni gyermekeik, unokáik figyelmét. Ez a kiadvány játékos és könnyed formában ismertet meg a szentekkel, s talán még azokat a gyerekeket is leköti, aki a személyiségteszt című részben időnként magukra ismernek.

Csuti-Mátyás Zsófia

•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése