2015. október 29., csütörtök

Ételed az életed

Úgy vettem észre, manapság már a fiatalok nagy része is odafigyel arra, hogy hogyan él – értve ez alatt elsősorban az egészségtudatosságot. Véleményem szerint sport és helyes táplálkozás sokak számára több odafigyelést kap, mint a korábbi évtizedekben. Köszönhető ez a napjainkban fellelhető élelmiszerek változatosságának (idénytől függetlenül szinte bármihez hozzá tudunk jutni) és az internetes recept- és főzőoldalak sokaságának. Ma már nem feltétlenül van szükség a nagymamák konyhatitkaira, hiszen a hálóról letöltött receptekkel is sikert arathatunk.


Ress Piroska húsmentes fogásai kiválóak lehetnek böjti időszakban, magunk által kitűzött vagy orvos által javasolt diéták alakalmával. A szerző azt javasolja, hogy hétfőn mindenképpen könnyű, nem túl energiadús ételeket fogyasszunk. Kedden, csütörtökön és szombaton tartsunk zöldnapot – főzelékek, rakott és rántott zöldségek – szerdán és pénteken pedig tésztanapot. Húsétkezést csütörtökön és vasárnap ajánl a recepttár összeállítója, mivel a teljes kiürüléshez három napra van szüksége a szervezetnek. Íme két recept:

Brassói aprópecsenye gombából

Hozzávalók: 60 dkg gomba (friss vagy konzerv), 5-6 gerezd fokhagyma, 2 kk fűszerpaprika, olaj, kakukkfű, só.

A nem túl apróra vágott gombát olajon megpirítom. (Hogyha konzervből készítem, előtte jól lecsepegtetem. fontos, hogy minden levét jól elpárologtassam. Rászórok néhány csipetnyi kakukkfüvet, megsózom, megszórom pirospaprikával, és belenyomom a fokhagymagerezdeket. Friss sült burgonyával összekeverve tálalom.)

Káposztaszósz sült burgonyával

Hozzávalók: 50 dkg fejeskáposzta, 1 kg burgonya (nagyobb méretűek), 2 fej fokhagyma, 2 dl tejszín, 5 dkg rizsliszt, 1-2 darab paradicsom, olaj, só, fűszerkeverék.

A megmosott burgonyát héjában felteszem főni. A káposztát apróra vágom, és kevés olajon megpirítom. Közeben megpucolom a fokhagymát és sós vízben puhára főzöm. A fokhagyma főzőlevét a megpirult káposztára öntöm, belekeverem a tejszínt és összefőzöm. Az így kapott szószra rizslisztet hintek, és lassú tűzön kevergetve tovább forralom. Ha túl sűrű, néhány csepp vízzel tovább higítható. A félig megfőtt burgonyát meghámozom, kb. 1 centi vastag szeletekre vágom, és bő olajban sütni kezdem. Amint a tejszínes káposzta mártás állagú lesz, egy percig nagy lángon főzöm, majd tűzről levéve állni hagyom. A burgonyaszeletek megsülését követően azonnal tálalható.  

Ress Piroska Éltető receptek – Egészséges ételek című könyvében számtalan fantasztikus fogás segítségével tanít bennünket az egészséges étkezésről, legyen szó szendvicsekről, krémekről, mártásokról, levesekről, levesbetétekről, vagy éppen hús helyett készíthető fogásokról, köretekről, főzelékekről, savanyúságokról, salátákról, tésztákról és édességekről.

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése