2015. április 14., kedd

Gyerekek és fiatalok találkozásai a Szűzanyával

Dédmamám szobájában volt egy kép a falon, amelyen egy fiatal lány térdelt összekulcsolt kézzel a Szűzanya előtt. Gyakran megálltam a kép előtt, s azon tűnődtem, hogy milyen különleges lány lehet az, aki találkozhat a Szűzanyával. Dédmamám sosem mesélte el a lány történetét, és azt sem, mi az a zarándoklat, amelyen a képet hazahozó rokonok részt vettek. Ma már ismerem Lourdes történetét, de még jobban örültem volna, ha a dédmamám mesélte volna el nekem. Zarándoklatra általában a felnőttek mennek. A kisebb gyerek számára mindez csupán egy szép kirándulás, ahol az új helyek felfedezése mellett együtt imádkozik a család. A Hajnali csillag című kiadvány a legkisebbekkel szeretné megismertetni három híres kegyhely történetét. A gyerekeknek készült színes kiadványból megtudhatják az iskolások, hogy mikor, hogyan és miért jelent meg a Szűzanya Fatimában, Kibeho-ban és Lourdes-ban.

A fatimai jelenések története három fiatal gyerekről szól, akik 7, 9 és 10 évesek voltak. Talán éppen a koruknál fogva a mai általános iskolás korú gyerekek is közel érezhetik magukhoz a három kis pásztort, s történetük felkeltheti az érdeklődésüket. „1916-ban egy ifjú háromszor is megjelent a kis pásztoroknak, és a béke angyalaként mutatkozott be nekik. Imádságra és bűnbánatra buzdította a gyerekeket, harmadik megjelenésekor pedig megáldoztatta őket. Az angyal megjelenése után egy évvel a Szűzanya jött el a pásztorgyerekekhez. Lúcia, Ferenc és Jácinta 1917. május 13-án a Cova da Iria-n, vagyis a Béke völgye nevű helyen őrizték állataikat. Minden délben, így aznap is elimádkozták a rózsafüzért, utána pedig játszani kezdtek. Hirtelen azonban nagy fényességet láttak. Azt hitték, hogy vihar készülődik és villámlik, ezért úgy döntöttek, haza indulnak. Ekkor újra fényt láttak, és egy kis tölgyfa fölött megpillantottak egy asszonyt, aki ragyogóbb volt, mint a Nap. A titokzatos asszony imádságra buzdította Lúciát, Ferencet és Jácintát, és azt kérte tőlük, hogy öt hónapon át minden hónap tizenharmadikán jöjjenek el a völgybe.”

Hazánkban is több templomban megtalálható a lourdes-i barlang másolata a Szűzanya és Bernadett szobrával, s ezeket a templomba járó gyerekek is megcsodálhatják. A kiadvány lapjain Bernadett történetéről és a hit gyógyító erejéről is olvashatnak: „A franciaországi jelenések helyszínén csodálatos gyógyulások sokasága történt és történik ma is. Az első csodás gyógyulás 1858-ban egy hölggyel történt, aki béna karját a forrás vizébe mártva hirtelen meggyógyult. Egy kőfaragó pedig húsz évig volt vak a fél szemére, a forrásból hozott víztől azonban visszanyerte látását. A forrásnál és a barlangnál történt csodás gyógyulások alapján az Egyház 1862-ben hivatalosan is elismerte a jelenések valódiságát. (…) A jelenések helyszínén bazilikát emeltek, Bernadett leírása alapján pedig elkészítették a fehér ruhás hölgy szobrát, amit 1864-ben fel is állítottak a jelenések barlangjában. A kegyhelyet rengeteg Szűzanya-tisztelő hívő kereste fel, ezért később még több kápolnát emeltek a zarándokok imádságának elősegítésére. A forrás mellé fürdő épült, ahol a zarándokok bűnbánati tisztító fürdőt vehetnek.”

A legkevésbé ismert kegyhely Kibeho. „Az afrikai kontinens középső részén található egy kis ország, Ruanda. Területe kisebb, mint hazánké, lakossága pedig nyolcmillió főből áll. Ruandában van egy Kibeho nevű kicsinyke falu. Csak kevesen tudják, hogy ezen a kis településen is megjelent a Szűzanya, hogy különböző üzeneteket adjon át az embereknek. A jelenések 1981. november 28-án, egy katolikus leányiskolában kezdődtek.” S hogy kik azok a lányok, akiknek megjelent az Istenanya, a kiadványból szintén kiderül, ahogyan az is, kinek milyen fordulatot vett az élete és melyik látnok fogadja még mindig a kibeho-i kegyhelyre érkező hívőket.

Érdekes, hogy mindhárom helyen gyerekek, illetve fiatalok előtt jelent meg a Szűzanya. Vajon miért? Talán mert a gyerekek még őszintébb, még nyitottabb szívvel imádkoznak, mint a felnőttek. Biztosan nem véletlen, hogy éppen előttük jelent meg, s bízott rájuk különböző titkokat az Istenanya. A kiadványból kiderül, hogy melyik kegyhelyen és hányan lehettek tanúi a különleges napcsoda nevű jelenségnek; melyik kegyhelyhez kapcsolódik a Betegek Világnapja; és mik is voltak pontosan a Szűzanya üzenetei és mit szándékozott általuk közölni az emberekkel.

Csuti-Mátyás Zsófia

•     •     •

Bővebb információt a kiadvány címére kattintva kaphat:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése