2015. december 3., csütörtök

Ismeri karácsonyi szimbólumainkat? Mind az ötvenet?

A november elején beköszöntő hosszú és sötét téli esték borongós hangulatában sokan várják már az adventet. Gyakran úgy tapasztalom, hogy a nem hívők is örömmel készülnek erre az időszakra, talán ők is megsejtenek valamit a várakozás öröméből és izgalmából, s titkon vágynak is az ünnep tárgyiasított, harsogó, valótlan tartalma helyett annak igazi, mélyebb jelentésének átélésére.

Anselm Grün a Karácsony – az újrakezdés reménye című könyvében  50 darab karácsonyhoz kapcsolódó szimbólumot mutat be két-két oldalban tömören, saját nézőpontja mellett más szakemberek és korábbi, mérvadónak tekintendő művek meghatározásait is idézve. Ha valaki december 1-jétől kezdve minden nap kettőt elolvas (mindössze négy oldal!), december 25-ére éppen végez vele. Ez is lehet egyfajta készület adventben!

Szemezgessünk a szimbólumok közül! Számomra keveset mondott a fogalom: Borbála-ágak. „A Borbála-ágak reményünket akarják erősíteni, hogy telünk közepette új élet szeretne kivirágozni.” A szerző azt tanácsolja: „Keress a kertedben ágakat, cseresznye vagy aranyfa ágakat. Tedd azt a szobádban Szent Borbála napján egy nagy vázába. Advent egész ideje alatt arra emlékeztet majd, minden fagyos benned először, a tél közepette mégis egy virág nyílik ki benned.”

A karácsony legismertebb jelképe a karácsonyfa. „A keresztény hagyományban a fának örökzöldnek kell lennie, és csillogó faként Krisztust kell az otthonokba vinnie, hogy ezzel kiűzze onnan a félelem, ellenségeskedés és féltékenykedés minden démonát (…) A fenyőfagömbök (…) a paradicsom egészének és teljességének szimbólumai.”

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése