2015. december 2., szerda

Töltsük így az adventet!

„Karácsonykor Jézus születését ünnepli az egyház. Ez az egyszerű, szinte közhelyként hangzó állítás végtelen távlatokat nyit meg előttünk” – írják a Karácsony titka című könyv szerzői. A kiadvány lapjain az egyházatyáktól, a középkori misztikusoktól, kortárs teológusoktól, lelkipásztorainktól, íróinktól és költőinktől tanulhatunk az ünnepről.

Vasárnap meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyáját. Mindenkinek mást jelent az ünnepvárás, különbözőek vagyunk, különbözően éljük meg ezeket a napokat, amelyeket már évszázadok óta misztérium övez. Még az ünnepre való készülődés – rohanás – megkezdése előtt érdemes időt szakítani arra, hogy átgondoljuk a következőket: hogyan szeretném tölteni ezt a négy hetet? Hogy tudom méltó módon megélni a várakozást? Fontos-e számomra a lelki töltekezés vagy csak a decemberi kirakatcsillogást és ajándékvásárlást várom?

A külsőségek elhanyagolhatók. Ezzel a gondolatot már Szent Bernát is magáénak vallotta, hiszen egy helyütt így ír Krisztus születéséről: „Milyen sok gyöngytől és aranytól ragyognak ma az oltárok! Milyen sok kárpittal díszítik mindenfelé a falakat! Gondolod, hogy ez megtéveszti az angyalokat és elfordulnak a rongyokba öltözött emberektől? Ha így lenne, miért a juhok pásztorainak jelentek meg, és nem a föld királyainak vagy a templom papjainak. Maga az Üdvözítő, akié az arany és az ezüst – miért szenteli meg saját testében a szent szegénységet?”

S ha már jócskán benne vagyunk adventben és mindössze néhány nap van karácsonyig, fellapozhatjuk a kötetben található karácsonyi verseket is, amelyekkel ismert magyar és külföldi költők – Janus Pannonius, Nemes Nagy Ágnes, Tótfalusy István, Paul Claudel, Rilke – ajándékoztak meg bennünket.

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése