2015. december 3., csütörtök

Színezz, ragassz, karikázz!

A már olvasni tudó gyerekeknek egyedül, óvodásoknak pedig szülői segítséggel használható Az első karácsony és a Karácsonyi matricás füzet című kiadvány. Színezz, ragassz, karikázz! – akár erre is hívhatnák a szerzők a kicsiket. A két kiadvány kreatívan, játékosan, színesen vezeti be a gyerekeket a karácsony történetébe.

Az első karácsony című kiadvány rövid kis történetekkel vezeti el a gyerekeket Jézus születéséhez. Az események könnyebb megértését  sok-sok izgalmas feladat segíti.

Íme néhány: Karikázd be azt a négy dolgot, ami nem illik a képbe! – buzdít a szerző. A képen mező, három pásztor, bárányok és néhány oda nem illő elem szerepel, úgymint hajó, virág a tűzben, pingvin és az egyik pásztor fején egy madárfészek. A gyerekek biztosan jót kacagnak a hibakeresés közben, egyúttal azonban a Jézus-korabeli tájat és öltözködést is megtekinthetik.

A betlehemi állatokról is tanít a kiadvány. A gyerekek feladata összekötni az állatok képét a hangjukkal. Amikor készen vannak a feladattal, a szülőkkel együtt megbeszélhetik, mely állatok állhattak a kis Jézus jászlánál:

bárány  múú
tyúk    bee
tehén   cin-cin
egér    kot-kot

Akad olyan feladat, ahol labirintusrendszerben kell elvezetni a pásztorokat a kis Jézushoz, de lehetőség nyílik színezni és számolni is.

A Karácsonyi matricás füzet című kiadvány is önmagáért beszél. A könyv közepén matricás oldal található. Hét csodálatos, színes kép és az azokhoz tartozó rövid szövegek díszítik a kiadványt. A gyerekek feladata, hogy felragasszák a hiányzó szereplőket a képekre, a felnőtteké pedig, hogy elmeséljék (vagy felolvassák) az oda illő eseményeket. A témák között szerepel a népszámlálás, a pásztorok a domboldalon, a betlehemi istálló képe, a fogadós telt háza, a gyermek a jászolban, az angyali üzenet és az első karácsony.

Az angyali üdvözlet:

„A fogadós épp a vendégeivel beszélgetett, amikor ismét kopogtak az ajtón. Ezúttal pásztorok érkeztek. Elmesélték a fogadósnak, milyen csodálatos dolog történt velük aznap éjjel. Angyalokat láttak az égen, akik azt hirdették, hogy megszületett a Megváltó, aki békét hoz majd a világra! A pásztorok a kis Jézust keresték. Az angyaloktól hallották, hogy Betlehemben találhatnak rá, és egy jászolban fekszik. A fogadós pontosan tudta, hol van az a jászol: az ő istállójában!” 

Az első karácsony:

„A pásztorok Mária és József keresésére indultak. Rájuk is találtak, éppen úgy, ahogy angyaloktól hallották: a jászolban ott feküdt Jézus, a királyok Királya, a világ Megváltója. Még fülükben csengett a dallam, amit az angyalok énekeltek: Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön minden embernek!”


Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése