2015. december 3., csütörtök

Jelképek bűvöletében

Itáliai és szentföldi templomok színes mozaikjai adják a Csillagút című kiadvány illusztrációit. A könyv a karácsonyi ünnepkör szokásait, hagyományait foglalja össze. A rendkívül lényegre törő gondolatokon még azoknak is ideje lehet elmélkedni, akik a mindennapokban csak mindössze néhány percet szánhatnak lelki ráhangolódásra.

A számtalan jelkép között szemezgetve megtudhatjuk, hogy „a fenyőágakat díszítő gömbök gyümölcsökre hasonlítanak! Jézus azért jött, hogy képessé tegye az emberiséget arra, hogy hatalmas fa módjára a szeretet, a béke, a testvériség, az együttérzés és ajándékozás csodálatos gyümölcseit teremje.”

Hallgassunk zeneműveket, énekeljük adventben! „Adventben és karácsony idején a keresztények énekeik és zenéjük által kiáltják világgá az emberré lett Istenbe vetett hitük örömét. Azért énekelnek, hogy mindenfelé elterjedjen az az örömhír: Isten közöttünk lakik!”

Végül nézzük a bölcsek ajándékai, miért éppen aranyat, tömjént és mirhát vittek a kis Jézusnak? „A bölcsek három ajándékot ajánlanak fel Jézusnak: aranyat, mint királynak, tömjént, mint Istennek és mirhát, mint emberi lénynek. A mirha egyfajta gyanta, amely illatszerként és balzsamozásra szolgál. Az elhunytak keneteként is használták.”

Gyürki László atya bevezető gondolataival ajánljuk olvasóink figyelmébe advent, karácsony és vízkereszt jelképeit. A kiadvány „közelebb segít bennünket karácsony ünnepéhez, annak örömteli üzenetéhez, az emberiség történetének legmagasztosabb eseményéhez.”

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése