2015. október 29., csütörtök

Sárkányoktól tanulják

Felnőttek és iskolás gyerekek egyaránt lelkesen emlegetik a The Gold Medallion Book Award díjas A Tiltott Ajtó című regénytrilógiát. Jeanne K. Norweb – A Tiltott Ajtó, A Bölcsesség Mestere és Az Arany Karkötő – regénysorozata a fantázia világába kalauzolja az olvasót. Aki igazán friss és pörgős történetet szeretne gyermeke kezébe adni, azoknak bátran ajánljuk Norweb könyveit.

Az első kötetben két féltestvér, David és Laura izgatottan várják, hogy megérkezzenek a nyári szünidőben nagyapjukhoz. Mindkét gyereket saját kis kuckó várja a nagypapánál, és nem is sejtik, hogy életük eddigi legizgalmasabb napjai elé néznek. Séta közben egyik nap egy barlang bejáratánál találják magukat a gyerekek, és mintha sírást hallanának...

„– Kérlek – mondta a sárkány –, kérlek, nyissátok ki nekem az ajtót! 
– Ajtót? Milyen ajtót? – kérdezte David meglepődve.

A kicsi sárkány fejével a barlang másik vége felé bökött. Laura és Dávid tátott szájjal bámultak. Valóban, ott, ahol egészen biztosan tudták, hogy soha nem volt, egy széles, ívelt fa ajtót pillantottak meg (...)

– Kérlek, kérlek, nyissátok ki, hogy visszamehessek!
 

– Vissza? Hová? – érdeklődött Laura.
 

– A hazámba. A tiétek itt van, az enyém a túloldalon – és fejével az ajtóra mutatott.”

A kis sárkányt Nimeonnak hívják. Ő valójában egy kis herceg, aki a későbbi kalandok során a sárkánybirodalom uralkodójává cseperedik, de addig még hosszú út áll a sárkány és barátai előtt.

A Bölcsesség Mestere című második kötetben egy ikerpár, Marilyn és Gregory csöppen a zöld sárkányok birodalmába, s az első részhez hasonlóan itt is pörögnek az események, valamint felbukkannak a már ismert szereplők is. A gyerekek arról tanulnak a sárkányoktól, hogy az emberi szabadság és a tudomány nem élvezhet elsőbbséget minden esetben. Az ikrek lassacskán belátják, hogy az emberek életét szabályozó törvények hasznosak, az ő érdekeiket szolgálják. Sőt olyan örök érvényű értékekre és igazságokra is rávilágítanak a sárkányok, mint hogy a másokért meghozott áldozatok és az embertársainkért végzett tettek boldoggá tehetnek bennünket.

A trilógia befejező részében, Az Arany Karkötőben az olvasó választ kap a másik két történetben felvetett kérdésekre. Ez a történet is bővelkedik izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokban, mint a veszélyekkel teli szoros vagy a sivatag és az óriáskígyó karaktere.

„A sivatag igazi látványa elsőként a haldokló hold gyenge fényében tárult a gyerekek elé. A homok sötéten és rejtélyesen feküdt alattuk, kivéve itt-ott, ahol egy parányi fodrozódó dűne csillogott erőtlenül. Csípős hideg volt. Lyn reszketett.

– Kíváncsi vagyok, hogy a sivatagból felemelkedő levegő olyan forró lesz-e, miként azt a felfedezők állítják – mondta a lány Gregnek. – Most azonnal használni tudnék egy kicsit abból a forróságból.

– Ne aggódj, meleg lesz, nagyon meleg, túlságosan is hamar. (…)

Mögöttük, már messze távol a sárkánykuzin fejedelemség  hullámzó hegyeinek legmagasabbja csupán egy homályos forma volt. Előttük, és mindkét oldalon végtelen homok, terméketlen és lapos, kivéve, ahol szeszélyes szelek csavarodó dűnéket hordoztak...

A trilógia legfontosabb ismérve, hogy a keresztény értékek mentén tanítja a gyerekeket. Olyan kérdésekre kaphat választ az olvasó, mint az élethez és másokhoz való helyes hozzáállás, a megfelelő viselkedés. A regénysorozat felveti a helyes önértékelés kérdését is – leginkább a fiatalok azok, akik keresik önmagukat, helyüket a világban –, de tanít az elfogadásról, a hűségről és a járatlan utak felfedezéséről is, amely szintén gazdagítja személyiségünket.

Csuti-Mátyás Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése