Úgy
vettem észre, manapság már a fiatalok nagy része is odafigyel arra,
hogy hogyan él – értve ez alatt elsősorban az egészségtudatosságot.
Véleményem szerint sport és helyes táplálkozás sokak számára több
odafigyelést kap, mint a korábbi évtizedekben. Köszönhető ez a
napjainkban fellelhető élelmiszerek változatosságának (idénytől
függetlenül szinte bármihez hozzá tudunk jutni) és az internetes recept-
és főzőoldalak sokaságának. Ma már nem feltétlenül van szükség a
nagymamák konyhatitkaira, hiszen a hálóról letöltött receptekkel is
sikert arathatunk.
Ress
Piroska húsmentes fogásai kiválóak lehetnek böjti időszakban, magunk
által kitűzött vagy orvos által javasolt diéták alakalmával. A szerző
azt javasolja, hogy hétfőn mindenképpen könnyű, nem túl energiadús
ételeket fogyasszunk. Kedden, csütörtökön és szombaton tartsunk
zöldnapot – főzelékek, rakott és rántott zöldségek – szerdán és pénteken
pedig tésztanapot. Húsétkezést csütörtökön és vasárnap ajánl a
recepttár összeállítója, mivel a teljes kiürüléshez három napra van
szüksége a szervezetnek. Íme két recept:
Brassói aprópecsenye gombából
Hozzávalók: 60 dkg gomba (friss vagy konzerv), 5-6 gerezd fokhagyma, 2 kk fűszerpaprika, olaj, kakukkfű, só.
A
nem túl apróra vágott gombát olajon megpirítom. (Hogyha konzervből
készítem, előtte jól lecsepegtetem. fontos, hogy minden levét jól
elpárologtassam. Rászórok néhány csipetnyi kakukkfüvet, megsózom,
megszórom pirospaprikával, és belenyomom a fokhagymagerezdeket. Friss
sült burgonyával összekeverve tálalom.)
Káposztaszósz sült burgonyával
Hozzávalók:
50 dkg fejeskáposzta, 1 kg burgonya (nagyobb méretűek), 2 fej
fokhagyma, 2 dl tejszín, 5 dkg rizsliszt, 1-2 darab paradicsom, olaj,
só, fűszerkeverék.
A
megmosott burgonyát héjában felteszem főni. A káposztát apróra vágom,
és kevés olajon megpirítom. Közeben megpucolom a fokhagymát és sós
vízben puhára főzöm. A fokhagyma főzőlevét a megpirult káposztára öntöm,
belekeverem a tejszínt és összefőzöm. Az így kapott szószra rizslisztet
hintek, és lassú tűzön kevergetve tovább forralom. Ha túl sűrű, néhány
csepp vízzel tovább higítható. A félig megfőtt burgonyát meghámozom, kb.
1 centi vastag szeletekre vágom, és bő olajban sütni kezdem. Amint a
tejszínes káposzta mártás állagú lesz, egy percig nagy lángon főzöm,
majd tűzről levéve állni hagyom. A burgonyaszeletek megsülését követően
azonnal tálalható.
Ress Piroska Éltető receptek – Egészséges ételek
című könyvében számtalan fantasztikus fogás segítségével tanít
bennünket az egészséges étkezésről, legyen szó szendvicsekről,
krémekről, mártásokról, levesekről, levesbetétekről, vagy éppen hús
helyett készíthető fogásokról, köretekről, főzelékekről,
savanyúságokról, salátákról, tésztákról és édességekről.
Csuti-Mátyás Zsófia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése